Vad händer när våra sociala medier ligger nere egentligen?
Få har nog undgått problematiken som drabbade både Instagram och Facebook i början av månaden. När alla våras digitala favoritplattformar ligger nere blir det tydligt hur beroende vi är av att sociala medier. Inte bara att de finns där utan också att de ska fungera smärtfritt.
Men vad det var som hände när Facebook och Instagram låg nere under sex långa timmar är det kanske ingen som vet. Och jag ska inte spekulera vidare i frågan heller.
Däremot tycker jag det är intressant hur människor agerar och reagerar när en händelse som denna inträffar. Om du går tillbaka till dig själv, hur reagerade du när plattformarna låg nere?
Går jag tillbaka till mig själv kan jag konstatera att det var ganska irriterande att inte komma åt kanalerna. Kanske inte nödvändigtvis för att min business faller utan dem men för att en stor del av den idag ligger i just mina digitala plattformar. För mig blev det tydligt hur viktigt det är att minverksamhet inte hänger på att Instagram och Facebook hänger med utan att jag äger relationen till mina kunder och potentiella kunder.
Så hur ska man göra för att inte vara så beroende av våra sociala kanaler som vi verkar vara?
För min del handlar det mycket om att hitta andra sätt att kommunicera, samarbeta och hitta mina kunder. Visst är det smidigt med sociala medier när de fungerar som de ska. Men ack så
jobbigt det blir när de plötsligt ligger nere.
För att undvika min egen kransch när saker som denna händer jobbar jag på flera plan. Sociala medier är ett av mina ben medan min hemsida och mitt nyhetsbrev är två andra.
Men om webben eller nyhetsbreven försvinner vad gör du då kanske du tänker. Och visst finns det en risk att det blir problem för andra plattformar också. Men sannolikheten att det händer alla samtidigt är ganska minimal.
Så fort du har flera ben att stå på blir ett "fall" genast mindre. Därför är min varma rekommendation att jobba med parallella plattformar.
Copyright © All Rights Reserved